1 op de 3 vrouwen krijgt het. Mannen komen er wat bekaaider vanaf met 1 op de 7. Net als bij elke ziekte hoop je er weinig mee van doen te hebben, totdat het je raakt en je er niet meer omheen kunt. Zo ben ik me gaan verdiepen in dementie voor begrip en handvatten om door dit pijnlijke proces heen te worstelen. Aan de drukte bij de theatervoorstelling ‘Dag mama’ te zien, raakt dit velen.
Samen met 700 mantelzorgers, zorgverleners en naasten leerden we zien en voelen wat het effect is van onze ‘normale’ en goedbedoelde omgangsvormen met dementerenden. Vanuit ons rationele perspectief is bepaald gedrag misschien onacceptabel, bizar of pijnlijk, maar als we dit eens loslaten en aansluiten bij het gevoelsperspectief van de ander? De vraag ‘waar is dit gedrag of deze emotie een antwoord op?’ kan hierbij helpend zijn.
Door het verlies van ratio en filters bij dementie komen onverwerkte emoties uit het verleden puur en geconcentreerd naar boven. Als de bal die je tot nu toe onder water kon houden en, eenmaal losgelaten, met alle hevigheid in je gezicht knalt.
Wat als ik me dat probeer voor te stellen? Hoe zou het zijn als ik me meerdere keren op een dag overweldigd voelde door intense gevoelens van afkeuring, angst, verlies en leegte? En dat anderen me maar blijven vertellen dat ik het fout heb? Dat ik niet voel wat ik voel? Gekmakend toch?
#dementie
https://lnkd.in/es-9XUJV